Billinge Gårdsmejeri

Med kärlek till råvaran förädlar vi hantverksmässigt vår goda mjölk till yoghurt och fil i vårt eget mejeri.

Pastörisering av mjölk

Vi pumpar upp den dagsfärska mjölken direkt från vår gårdstank de 10 metrarna till mejeriets mottagningstank.

Sedan körs denna mjölk genom vår flödespastör där den pastöriseras i ca 72 grader i 15 sekunder och därefter snabb nedkylning till 4 grader.

Den färdigpastöriserade mjölken förvaras en kort stund i en tank för att sedan fyllas på i våra små tankar som sedan ställs i våra automater hos våra återförsäljare och i vår egen gårdsbutik.

 

billinggard_mejeriet
billingegard_mnejeriet_2

Yoghurt/Fil

Jag samlar mjölk från speciellt utvalda ”yoghurtkor” eller ”filkor” i lagårn. Denna mjölk fyller jag upp med i vår yoghurt/fil gryta.

Yoghurten pastöriseras i 90 grader i 10 min, kyls sedan till ca 44 grader. Då tillsätter jag yoghurtkultur och sedan får den jobba själv i ca 6 timmar. Jag kollar av pH så att värdet hamnar runt 4,5 och då rör jag upp den så den blir slät och fin. Förpackar den i våra hinkar och ställer tätt ihop i kylen då den ska svalna långsamt.

Filen pastöriseras i ca 90 grader i 20 minuter, kyls sedan till ca 25 grader. Jag tillsätter kulturen sen får den jobba själv i ca 20 timmar. Kollar av pH som brukar ligga på ca 4,6 då rör jag den slät, kyler den till 10 grader, förpackar den därefter och ställer för slutkylning i kylen.

Tillverkning av yougurt

Mer info kommer...