Billinge Gårdsmejeri

Med kärlek till råvaran förädlar vi hantverksmässigt vår goda mjölk till yoghurt och fil i vårt eget mejeri.

Pastörisering

Vi pumpar upp den dagsfärska mjölken direkt från vår gårdstank de 10 metrarna till mejeriets mottagningstank.

Sedan körs denna mjölk genom vår flödespastör där den pastöriseras i ca 72 grader i 15 sekunder och därefter snabb nedkylning till 4 grader.

Den färdigpastöriserade mjölken förvaras en kort stund i en tank för att sedan fyllas på i våra små tankar som sedan ställs i våra automater hos våra återförsäljare och i vår egen gårdsbutik.

Yoghurt/Fil

Jag samlar mjölk från speciellt utvalda ”yoghurtkor” eller ”filkor” i lagårn. Denna mjölk fyller jag upp med i vår yoghurt/fil gryta.

Yoghurten pastöriseras i 90 grader i 10 min, kyls sedan till ca 44 grader. Då tillsätter jag yoghurtkultur och sedan får den jobba själv i ca 6 timmar. Jag kollar av pH så att värdet hamnar runt 4,5 och då rör jag upp den så den blir slät och fin. Förpackar den i våra hinkar och ställer tätt ihop i kylen då den ska svalna långsamt.

Filen pastöriseras i ca 90 grader i 20 minuter, kyls sedan till ca 25 grader. Jag tillsätter kulturen sen får den jobba själv i ca 20 timmar. Kollar av pH som brukar ligga på ca 4,6 då rör jag den slät, kyler den till 10 grader, förpackar den därefter och ställer för slutkylning i kylen.